Image

Adaptarea locuintei pentru persoanele cu probleme locomotorii

2014-12-11  |  4583 vizite

Problemele locomotorii, fie ca sunt cauzate de varsta inaintata, de o dizabilitate permanenta sau temporara, schimba modul de viata al oricui. De cele mai multe ori persoanele aflate in astfel de situatii au nevoie permanenta de insotitor. Devin dependenti de cei din jur si intr-un timp relativ scurt se izoleaza social, fapt care duce la inrautatirea starii de sanatate.

Acest traseu poate fi schimbat daca pacientii si familiile acestora urmeaza sfatul medicului, sunt rabdatori si lucreaza impreuna pentru o adaptare progresiva la noile conditii. Aceasta adaptare poate fi mult usurata apeland la solutii de accesibilizare a spatiilor de locuit.

Reintegrarea persoanelor cu dizabilitati este o prioritate pentru Uniunea Europeana si pentru Romania. Strategia nationala pentru persoanele cu dizabilitati 2014-2020 are ca directie strategica si accesibilitatea. Pe aceasta directie sunt prevazute si facilitati pentru amenajarea locuintei pentru persoanele cu dizabilitati. 

Adaptarea locuintei poate fi costisitoare dar un minim de facilitati poate fi asigurat cu sume relativ mici.

Adaptarea dormitorului

Patul
Ideal ar fi ca un pacient care are probleme locomotorii sa aiba un pat reglabil, dotat cu manere de siguranta. In lipsa unui astfel de pat se pot folosi manere pentru  tip scarita, manere de siguranta care se pot monta foarte usor, fiind inserate sub saltea, si inaltatoare de perna.

Toate acestea usureaza ridicarea din pat fara ajutorul insotitorilor, crescand gradul de independenta al pacientului.

Mobilierul de dormitor
 
Este foarte important pentru o persoana care are dificultati in a se ridica din pat sa aiba in jurul patului mobilier care sa-i permita accesul la obiectele care-i sunt necesare. Noptierele cu sertare accesibile fara ca pacientul sa se ridice din pat ii pot usura foarte mult drumul spre recuperare/adaptare.

Adaptarea bai

Odata cu aparitia problemelor locomotorii accesul la baie va deveni o problema. Asigurarea unui spatiu mai larg de acces in baie este primul pas.
Vasul de toaleta
In functie de nevoile fiecaruia se poate opta pentru un vas de toaleta pentru persoane cu dizabilitati sau pentru un inaltator de WC.
Indiferent de varianta aleasa este foarte importanta montarea de manere de siguranta pentru asezarea si ridicarea de pe vasul de toaleta.
Cada / Dusul
Cea mai ieftina varianta este instalarea unei cabine de dus la nivel cu podeaua. Manerele de siguranta si scaunul de dus nu ar trebui sa lipseasca.

Se poate instala si o cada cu acces facil (cada cu usa, cada walk-in). O astfel de cada permite accesul persoanei cu mobilitate redusa in deplina siguranta, chiar fara ajutor extern.

O alta solutie ar fi sa se accesorizeze cada existenta cu scaune pentru vana, scarite de acces si manere de siguranta pentru cada. Aceasta poate fi o solutie dar este totusi recomandat ca pacientul sa fie asistat la iesirea/intrarea in cada.


 
 




Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta public. Toate campurile cu * sunt necesare!

DA     NU


0 comentarii la acest articol: